Kostrådgivning

Lever du för att äta eller äter du för att leva? Om det senare stämmer in på dig ska du fortsätta läsa. 

IMG_3420

Skälen till att ändra sin kosthållning (och därmed livsstil) kan vara många.

Är du i behov av att gå ned i vikt? Vill förebygga ohälsa? Må bättre både fysiskt och mentalt? Prestera bättre i olika sammanhang? Få ut maximalt av din träning? Förbättra din sömn? Motverka uppblåst/uppsvälld, bubblig och orolig mage, diarrè eller förstoppning? Har någon sjukdom eller allergi? Är en växande ungdom? Är äldre och får i dig för lite av vitaminer och mineraler? Eller har problem med torr hud?

Dessa är några vanliga orsakar till att ändra sin kost.

Ett kostschema bör vara individuellt anpassad då vi av olika anledningar har olika energibehov.

Ett besök hos mig börjar med en konsultation där vi går igen ”lite om dig” som sedan ska ligga till grund för hur ditt kostschema ska utformas. Utformningen gör vi tillsammans så att du ska känna att det blir hållbart. Ett hållbart kostschema är A o O om man ska lyckas. Kosten är (till skillnad från mediciner) ingen ”quick fix” på ett problem. Hälsa är dessutom en ”färskvara” som kräver regelbundet underhåll. Jag jobbar inte med några ”mode dieter” som ofta är extrema antingen åt det ena eller andra hållet. (Hälso och) sjukvården har  ”missat” denna mycket viktiga del av behandlingen av patienterna. Kosten är grundläggande för att upprätthålla god hälsa.

Följande priser gäller:

Ny kund, 2 tim, 1200:-

Uppföljning, ca 30 min, 300:-

Livsstilssjukdomar som te x diabetes och cancer (som ökar lavinartat) är sjukdomar man kan arbeta preventivt med, med hjälp av rätt/bra kosthållning. Visste du te x att 90% av livsmedlen i affären bör du undvika? Det är alltså bara 10% som kan ge dig hälsofördelar.

Många pratar om antalet kalorier (kcal) vi ska äta. För mig handlar det om vilka kalorier, i rätt proportioner, vi ska konsumera. Gör man det rätt kommer kroppen ”i form”. Att investera i kostrådgivning borde vara självklart för alla som inte har ett egenintresse av att lägga tid på att införskaffa kunskap om detta. Det kan också vara bra för dig som behöver någon att ”bolla med” då det finns många olika diettyper att läsa om. Risken med och missuppfattningen bland olika dieter kan slå ”farligt” mot hälsan.

–Prova tanka din dieselmotor med bensin och se hur bra den kommer att fungera. Med ”fel bränsle” kommer din kropp inte att må/fungera så bra/optimalt heller. Tyvärr har många bättre koll på vad bilen behöver för ”bränsle” än sin kropp.

Sedan Apotekets AB:s monopol på receptfria läkemedel avreglerades 2009 har tillgängligheten på receptfria läkemedel ökad och därmed konsumtionen. Bara för att ett läkemedel är receptfritt betyder det inte att det inte finns biverkningar. Många har en tendens att ”missbruka” dessa. Många mediciner ”dränerar” dessutom kroppen på vitaminer och mineraler. Kontentan av detta blir ett svagare immunförsvar.

En sak som är upprörande är att inom sjukvården är man ”flitig” på att skriva ut antibiotika till patienter. Få pratar om att tillföra probiotika under och efter en behandling, och därmed blir du mer mottaglig för sjukdomar innan du hunnit ”bygga” upp ditt försvar igen. Antibiotika tar ju även död på dom ”goda” bakterierna.

–Mitt råd är, investera hellre dina pengar i kostrådgivning och rätt kost för kroppen än receptfria läkemedel, så kanske du slipper köpa ”läkemedel” i framtiden. 

niklasKostrådgivning